Opmerkelijk: Spiegelende LCD tv's uit den boze?

Door Nik op donderdag 17 juni 2010 17:52 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 13.670

Anno 2010 heeft bijna iedereen wel een LCD of LED televisie in huis. Weg met die lelijke ruimte vretende ionen-kanonnen. Geen TV meer in een kastje, maar gewoon op een kastje, of nog beter: aan de muur. Ieder jaar is er tijdens een EK of WK een run op deze platte schermen, en ook dit jaar worden ze goed verkocht. De nieuwe trend op gebied van platte schermen is LED. Feitelijk gewoon een LCD-tv, maar dan met een LED achtergrondverlichting. Samsung heeft zijn marketing goed gedaan...

Maar wat gepaard gaat met betere, mooiere schermen (zowel in design als in kleur), zijn glimmende randen, en nu ook de panelen zelf! Nu roept iedereen opeens moord en brand als een scherm een glanslaagje heeft. Want dat geeft "ontzettend veel reflecties, je ziet er alles in spiegelen"'!

Kijken we terug naar 10 jaar geleden, dan hoorde je niemand praten over spiegelende schermen. De 'goede oude beeldbuis' was tot voor kort zelfs beter dan welke LCD dan ook! Maar die goede oude beeldbuis had ook een dikke glasplaat. Daar hoorde je nooit iemand over klagen - je had immers de keus niet. Natuurlijk gaat het om vooruitgang, en een mat scherm geeft nu eenmaal minder reflectie dan een glanzend scherm. Maar mensen kijken ook verkeerd. Vrijwel niemand die het opvalt, tenzij je ze er op wijst. Je ogen stellen dan niet meer scherp op het scherm, maar áchter het scherm, alsof je er doorheen kijkt. En dan valt het op en heb je er last van.

Laat je dus niet misleiden door allerlei koopgidsen en adviezen van mensen die er zelf geen ervaring mee hebben. 90% van de mensen die roept dat glanzende schermen irritant zijn, heeft zelf nog nooit zo'n scherm gezien. En als ze er één gezien hebben, dan hebben ze alleen gelet op de reflecties (door verkeerd te focussen). Kijk gewoon zelf eens naar zo'n TV, kijk niet 'door het scherm heen' en je zult zien dat het allemaal wel meevalt, vooral als je het vergelijkt met een ouderwetse beeldbuis. Natuurlijk kan het zijn dat in bepaalde situaties de reflectie écht duidelijk aanwezig is. Dan is het advies ook gewoon: koop dan een mat scherm.